3 Ocak 2008 Perşembe

ABD'de Türk taşını Türkiye Çin taşını kullanıyor

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Los Angeles Havalimanının zemin ve duvarlarındaki granitlerin sökülerek yerine Türkiye'den gönderilen travertenlerin uygulandığını, buna karşın İzmir Havalimanı dış hatlar terminalinde Çin granitlerinin kullanıldığını söyledi.

Erdinç, Türk traverten ve mermerinin, ABD'de özellikle iç mekan inşaatlarında yoğun olarak kullanıldığına dikkati çekti ve ABD'de gıdadan inşaata kadar tüketimin her dalında doğal ürün kullanımına yönelim olduğunu söyledi. Erdinç, şöyle konuştu: “Doğal yapıya sahip, estetik ve sağlam özellikleriyle bilinen Türk taşları, bu ülkede iddialı projeler yürüten şirketler tarafından tercih ediliyor. Özellikle büyük projelerin iç mekan tasarımlarında artık en fazla traverten ve mermer kullanılıyor. Son olarak Los Angeles Havalimanının içinde yapılan düzenlemeyle, daha önce granit kaplı zemin ve duvarlar sökülerek, Türkiye'den gönderilen travertenle kaplandı. Bunun gibi birçok projede taşlarımızın kullanılıyor olması bizi sevindiriyor.
ABD pazarında 10 yıldan bu yana yürüttüğümüz çalışmalar sonuçlarını vermeye başladı. Dünya rezervlerinin yüzde 40'ına sahibiz. Bunları işleyerek yüksek katma değerler ihraç ediyoruz.”

HAVALİMANI İNŞAATLARI

Erdinç, ABD'nin en prestijli binalarında Türk taşlarının varlığı artarken, Türkiye'de ise Çin malı granit kullanımının giderek yaygınlaşmasını anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Dünyanın artık granitten vazgeçerek doğal taşlara yöneldiğini kaydeden Erdinç, “Türk taşları dünyanın en prestijli projelerinde kullanılırken, yerli projelerde Çin malı granitler kullanılmaya devam ediyor” dedi.
Erdinç, son olarak yapımı devam eden İzmir'deki havalimanının dış hatlar terminalinde de Çin malı granitler kullanıldığına dikkati çekerek, “Dünyanın öte yakasında bir havalimanına traverten gönderen kentin, kendi havalimanında yerli taşları kullanılmıyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Çin'den gelen granit devlete 60 dolara mal oluyor, biz traverteni 15 dolara vermeye hazırız” diye konuştu.

Havalimanlarında genelde granitin tercih edilmesi üzerine Ege Maden İhracatçıları Birliği yönetim kurulu üyelerinin Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Mahmut Tekin ile görüştüklerini ifade eden Erdinç, Tekin ile yaptıkları görüşmede bazı ihalelerin şartnamelerinde granit kullanımını zorunlu kılan maddeler bulunduğunu öğrendiklerini söyledi.

Erdinç, “Adnan Menderes Havalimanı eski dış hatlar terminalinin yenilenme çalışmalarında traverten kullanılacağına ilişkin söz aldık. Yerli taşların önemi konusunda DHMİ'nin de desteğini aldık. İhale şartnamelerine konulacak maddeyle Türk taşı kullanımının zorunlu hale getirilmesini talep ediyoruz. Konuyla ilgili çalışmalarımız sürecek” dedi.

Hiç yorum yok: