3 Ocak 2008 Perşembe

Teşvik Dışında Kalan Denizli'de Mermercilik Zor Durumda

Denizli Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Samet Gündüz, teşvik indirimleri dolayısıyla Ayfonkarahisar'da mermerin metrekaresinin 10 dolara mal olduğunu, teşvik dışındaki Denizli'de ise bu rakamın 13 dolara çıktığını bildirdi.

Gündüz, Türkiye'deki mermer ihracatının 1 milyar 250 milyon dolar seviyesinde olduğunu, bunun 200 milyon dolarlık kısmının Denizli'den yapıldığını ifade etti. Buna rağmen Teşvik Kanunu sebebiyle mağdur olduğunu kaydeden Gündüz, "Mermer üretiminde Afyonkarahisar üstündür ama ihracatta Denizli öncelikli konumdadır. Denizli'nin ihracatında çok önemli sıkıntılar var. Teşvik indirimi (enerji ve sigorta primi) dolayısıyla hemen yanıbaşımızdaki Afyonkarahisar'da mermerin metrekaresi 10 dolara mal edilirken bizde 13 dolar Bu da Denizlililerin ihracatına büyük darbe vuruyor." dedi.


Teşviki en büyük haksızlıklardan biri olarak nitelendiren Gündüz, "Afyonkarahisar, mermer konusunda rakiplerimizden birisi. Denizli'nin Çardak ilçesine 10-15 kilometre mesafedeki Afyonkarahisar'ın Dazkırı ilçesi de teşvik kapsamında yer aldı. Bu sebeple ilimizdeki mermer yatırımları tamamen durdu." şeklinde konuştu. Bundan sonra yapılacak teşviklerin ihracata yönelik olması gerektiğini vurgulayan Samet Gündüz, "İhracatçı firmalara elektrik faturalarından ve işçi sigorta primlerinden indirimler yapılmalı. Bu şekildeki bir teşvik, diğer sektörlere de en büyük faydayı sağlar." dedi.

Gündüz, problemlere çözüm bulunmaması durumunda Denizli'de mermer sektörünün büyük bir krizle karşılaşabileceğini sözlerine ekledi

Hiç yorum yok: