3 Ocak 2008 Perşembe

Hint pazarının kilidini Türk mermerciler açıyor

Hindistan'ın 'kapalı ekonomisinin' bilişim dışında da dünyaya açılması için Türk mermerciler öncü oluyor. Jaipur kentindeki India Stonemart 2005 Fuarı'na katılan mermerciler, bu ülkeye yatırım için daha liberal kurallar önerip, Hint granitini Avrupa'ya pazarlamayı teklif ettiler.

BİLİŞİM (yazılım-callcenter) dışında yabancı sermayeye soğuk bakan Hindistan'ın serbest piyasa ekonomisine daha hızlı geçiş yapması için Türk mermerciler devreye girdi. 28 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında Rajastan Eyaleti'nin başkenti Jaaipur'da düzenlenen India Stonemart 2005 Fuarı'na 25 mermerci firmayla katılan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)'nin Başkanı Ali Kahyaoğlu, Hint yetkilileri ve Hint medyasına Türkiye'nin geçirdiği liberalleşmeyi anlattı ve Hindistan ile daha fazla ticaret ve bu ülkeye daha fazla yatırım için reformların hızlandırılmasını önerdi.

BİRLİKTE PAZARLAYALIM:

Hindistan'ın özellikle granit açısından zengin kaynakları olduğunu belirten Kahyaoğlu, "Hint granitini dünyaya birlikte pazarlayabiliriz. Bizim de bu ülkeye satabileceğimiz mermerimiz ve mermer sanayi için makinelerimiz var. Hindistan hálá kapalı ekonomi. Gümrük vergileri çok yüksek ve yabancı sermayeye de geçit vermiyorlar. Bu yıl ve önümüzdeki sene vergilerde önemli indirimler olacak" dedi. Bugüne kadar katıldıkları mermer fuarlarına göre beklentilerinin ötesinde ilgi gördüklerini söyleyen Kahyaoğlu şöyle devam etti: "Türk heyeti olarak ilk kez bir mermer fuarının açılışı bu kadar görkemli olduğunu gördük. Biz burada bugünden yarına çok büyük beklentilerle bulunmuyoruz. Amacımız kendimizi tanıtmak. Şimdi burda olmakla rakiplerimizin bir adım önüne geçtik. Burada ocak da işletmek isteriz ama bu konudaki hukuki yapı pek uygun değil."

REFORM YAPIYORLAR:

Türkiye Yeni Delhi Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri İbrahim Eriş ise Hindistan'da reformist bir hükümetin işbaşında bulunduğunu belirterek, bu sürecin iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri hızla büyüteceğini söyledi. Eriş, Türkiye'den ilk kez bu kadar büyük bir katılım olduğunu söyledi ve "Halen Hindistan’dan 1 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz buna karşılık da yaklaşık 160 milyon dolarlık da ihracatımız var. Hint yetkililer daha liberal bir ekonomik düzene geçiş için çalışıyor. Mermercilerin attığı adım o nedenle önemli" diye konuştu. Eriş önceki Hint fuarlarına çok az sayıda bireysel Türk katılımı olduğunu söyledi.

265 FİRMA KATILDI:

Jaipur'da 12.000 metrekare alanda kurulan Stonemart 05' Fuarı'na taş ve mermer alanında 25 ülkeden 265 firma katıldı. Açılışını Rajastan Eyaleti Sanayi Bakanı Shri Narpat Rajvi'nin yaptığı fuarı 70 bin civarında ziyaretçinin gezdiği tahmin ediliyor. Türkiye İMİB organizasyonu ile katıldığı fuarda bütün dallarda en iyi katılımcı seçildi ve en büyük ödülü aldı.

Hindistan’ın 5 yıldızlı otellerinde Türk mermeri

TEKMAR Mermer Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ihraç ettiği mermerler Hindistan’da 6 önemli otelde mermerleri kullanıldı. Tekmar Genel Müdürü İhya Kangal, ‘Leelea Kempinsky Bombay ve Bangalore, Leelea Palas (Bangalore), Hotel Recedency Towers (Chennai), Park Hotels-Chennai, Sheraton-Bombay olmak üzere Hindistan’daki lüks otellerde bizim sattığımız mermerler kullanıldı’ dedi. Türk mermerlerini bu otellerde daha çok oda ve ıslak zeminlere döşendiğini belirten Kangal, Hindistan ile ticarette bu referansların önemine değindi ve bu ülkeye daha fazla ihracat yapacaklarını söyledi.

Çin ile rekabette işbirliği yapalım

JAIPUR Stonemart 05' Organizasyon Komitesi Başkanı Dr. Rakesh Hooja Türkiye'nin ve Hindistan'ın Çin ile rekabet sorunu bulunduğunu belirterek, "Çin’e karşı rekabette güç birliği yapabiliriz" dedi. Türk işadamlarıyla; geleneksel ürünlerde ve genel ticarette işbirliği yapmak istediklerini söyleyen Hooja, "İlk etapta mermerde bir sinerji yaratabiliriz. Hindistan mermer sektörü yılda yüzde 15 büyüyor. Bu inşaat sektöründeki canlılığı da gösteriyor" dedi.

Tac Mahal için mermerimiz hazır

DÜNYANIN 7 harikasından biri sayılan Hindistan’ın Agra kentindeki Tac Mahal’in minareleri giderek eğiliyor. Bazı mimarların ve tarihçilerin geçen yıl yaptığı uyarıya göre tedbir alınmazsa mimarlık harikası olarak görülen 350 yıllık yapının çökebileceği veya batabileceği belirtiliyor. 1631’de Hint-Türk imparatoru Şah Cihan’ın doğum sırasında ölen karısı Ercümend Banu Begüm için yaptırdığı Tac Mahal için böyle bir tehlikeye karşı alınabilecek her türlü tedbire katkıda bulunacaklarını söyleyen İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, "Bu yapı hem dünya hem Türkler hem de müslümanlar için çok önemli. Yaptıran Türk yapan mimar da Sinan'ın talebesi Mehmet İsa Efendi. Binada ayrıca mermer de çok ince işçilikle kullanılmış. Böyle bir eser için katkıda bulunmak bizim için büyük onur olur" dedi.

Akal Makine Hintlilere mermer makineleri sattı

INDIA Stonemart 05'e mermerciler dışında mermer makinesi yapan firmalarda katıldı. İstanbul'da üretim yapan Akal Makine'nin sahibi Murat Akal, Hindistan'a bugüne kadar 5 bölgede fabrika kurduklarını söyledi ve bu fabrikalarda Akal markalı 36 makinenin montajını yaptıklarını anlattı. Murat Akal, "150-200 makine de bu yıl satabiliriz. Bayrampaşa’daki fabrikamızda mermerle ilgili tüm makineleri üretebiliyoruz ve ciromuzun da yüzde 70’i ihracattan sağlanıyor’ dedi.

Hiç yorum yok: