3 Ocak 2008 Perşembe

Madenciler Çin'den granit ithalatının durdurulmasını istedi

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40’ının Türkiye'de bulunduğunu belirterek Çin’den granit ithalatının acilen durdurulmasını istedi.

Erdinç değişik bölgelerinden gelen maden işletmecileriyle birlikte, granit ithalatıyla ilgili bir toplantısı düzenledi. Erdinç, granit ithalatçısı firmalar tarafından gazetelere tam sayfa ilanlar vererek, Çin’den yapılan kalitesiz granit ithalatını durduracak ve dünyanın en kaliteli mermer ve doğal taşlarını üreten işletmelerin hayatta kalmasını sağlayacak uygulama ve kararları engellemek istediklerini belirtti. Türkiye'nin 2005 yılında yaklaşık 3 milyon 300 bin metrekare granit ithal ettiğini ve çoğunluğu kalitesiz, ekonomik kullanım ömrü kısa olan bu granitler için milyonlarca dolar ödendiğini kaydeden Erdinç, dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40’ına sahip olan Türkiye'deki doğal taş ve mermer rezervlerini işleyen binlerce KOBİ' ve yüzbinlerce çalışanın bu ithalat yüzünden işinden olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.

DTM’nin Çin’den yapılan kalitesiz granit ithalatını önleme yönünde alacağı kararları desteklediklerini belirten Erdinç, kaldırım taşları ve bordür ithalatının da damping soruşturma kapsamına alınmasını istedi.

KAMU YÖNETİCİLERİNE UYARI

Amerika’da Los Angeles Havaalanının ve birçok belediyesinin Çin granitlerini sökerek yerine Türk mermer ve travertenlerini döşediklerini hatırlatan Erdinç, “Bizlerin her türlü gayretine karşılık, bazı kamu kurumu yöneticilerimiz burunlarının dibindeki dünyanın en kaliteli doğaltaş ve mermerini kullanmak yerine, 7 bin kilometre öteden kalitesiz granit ithal etme yoluna gitmektedir” dedi.

Dünyanın en büyük ikinci doğal taş ve mermer fuarını organize eden İzmir’de yeni inşa edilen dış hatlar terminalinin bütün uyarılara rağmen Çin’den ithal edilen granitle kaplandığını açıklayan Erdinç “Biz Türk doğal taş sektörü olarak daha iyi kalitedeki doğal taşlarımızı çok daha makul fiyatlarla teslime hazırdık. Kimseden imtiyaz talep etmiyoruz. Kalitemiz, kapasitemiz ve fiyat rekabetimizle her türlü talebi karşılamaya hazırız” dedi.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Granitin ikamesi mermer değildir. Granit ihtiyacı ancak ithal edilerek sağlanabilir. Granit doğal bir malzeme olduğu için çin granitlerinin kalitesiz olması gibi bir durum söz konusu değildir.